Prijava

2. mjesto za „Sat kodiranja“ u BiH
„Sat kodiranja" (Hour of Code) je najveći informatičko-edukativni događaj u historiji učenja. To je globalni pokret i jedinstveni vid inovativne informatičke obuke, koji je pokrenula neprofitna organizacija CODE.ORG iz Amerike. Specijalno dizajnirani tutorijali razvijaju osnovno informatičko obrazovanje, potiču kreativnost i razvijaju logičko razmišljanje kod učenika. Centar za promociju civilnog društva (CPCD), kroz svoj Resursni centar, u saradnji s Microsoftom BiH, poduzeo je niz koraka u cilju promocije ove edukativne mogućnosti s ciljem ohrabrivanja i uključivanja mladih iz BiH u svjetske informatičke trendove. U decembru mjesecu (od 8. do 14.12.2014.) 116 učenika naše škole je učestvovalo u svjetskom edukativnom događaju „Sat kodiranja“. Od toga, 27 učenika je dobilo certifikate. Naša škola je bila jedna od tri škole sa najviše realizovanih Satova kodiranja u BiH. Škole: Gimnazija “Meša Selimović” iz Tuzle, MSŠ “Hasan Kikić” iz Gradačca i O.Š. “Deseta osnovna škola Ilidža” osvojile su za 30 najaktivnijih učenika nagradno, edukativno putovanje u Sarajevo, koje je organizovao Centar za promociju civilnog društva (CPCD).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dana 23.04.2015. nagrađeni učenici naše škole, u pratnji pedagogice Mešanović Jasmine i prof. Sarajlić Nazife, zajedno sa učenicima Gimnazije „Meša Selimović“ iz Tuzle su stigli  u Sarajevo, gdje su im se pridružili učenici “Desete osnovne škole Ilidža”. Nakon projekcije filma u kinu „Novi grad“, učenici su otišli do zgrade CPCD-a, gdje je organizovana svečana dodjela potvrda za osvojena mjesta na „Satu kodiranja“. Naša škola je zauzela 2.mjesto u BiH. Gimnazija “Meša Selimović” iz Tuzle je zauzela 1. mjesto, a 3. mjesto je pripalo “Desetoj osnovnoj školi Ilidža”.

Zatim su učenicima u Hub 387 Academy  predstavnici uspješnih IT kompanija održali edukativna predavanja i podijelili udžbenike iz informatike, koje  je realizovala Japanska međunarodna agencija za saradnju (JICA). Učenici su zatim posjetili nekoliko uspješnijih IT kompanija ("Mistral Technologies", „Core“, "NEST 71"), pri čemu su se upoznali sa njihovim načinom rada, klijentima, te industrijom razvoja softvera.

 

 

 

 

 

 

Ova nagradna, edukativna ekskurzija je pružila učenicima  nezaboravno iskustvo u uspješnim IT kompanijama. Tom prilikom su upoznali u svijetu sve popularniji koncept poslovanja, koji podrazumijeva okupljanje većeg broja informaciono-tehnoloških (IT) kompanija na jednoj lokaciji. HUB 387 je lociran u zgradi Bosmal Centra, a do sada im se pridružilo nekoliko kompanija, "Mistral Technologies", „Core“, "Authority Partners", "Starting Point", "NEST 71", "OliveBH".  Ovim načinom rada HUB-a 387 nastoji  smanjiti odliv naših IT stručnjaka u druge zemlje, a samim time doprinijeti razvoju domaće ekonomije.

 

Kalendar

Vremenska prognoza