Prijava

Finale Dabar informatičar takmičenja
Najboljih 20 učenika osnovnih i srednjih škola i njihovih profesora iz BiH, među kojima je bio i naš učenik Kujraković Elmir u pratnji mentorice Sarajlić Nazife, su 4. jula 2018. kao finalisti Dabar informatičar takmičenja prisustvovali edukativno-stručnoj  posjeti Sarajevu. Kujraković Elmir je na prethodnom polufinalnom takmičenju zauzeo 2. mjesto u kategoriji učenika 1. razreda srednjih škola BiH, te time postao finalista Dabar informatičar izazova. Zajedno sa svojim nastavnicima i profesorima finalisti su bili gosti Federalnog zavoda za statistiku, informatičke kompanije Infostudio, Ministarstva prometa i komunikacija BiH i na kraju Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, gdje je finaliste dočekao dekan ETF-a  prof. dr. Samim Konjicija.

Profesor Samim Konjicija je finalistima Dabar Informatičar izazova predstavio naučna dostignuća fakulteta kao i njegov značaj i mjesto u razvoju ICT-a. Najprije im je održao prigodno predavanje u kabinetu opremljenom od strane Bit Alijanse, a zatim im je pokazao savremenu Samsung laboratoriju za razvoj aplikacija na pametnim uređajima. U u prostorijama zgrade Parlamenta Bosne i Hercegovine, u Ministarstvu prometa i komunikacija BiH, sve učesnike Finala Dabar Informatičar izazova primili su: ministar Ismir Jusko, zatim direktor Microsofta za BiH Omar Krivošija kao i direktor prodaje Oracle-a u BiH Mirza Hadžić. Gospodin Krivošija i gospodin Hadžić su obradovali finaliste prigodnim poklonima.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dabar Informatičar izazov je međunarodno takmičenje koje se održava svake godine u više od 50 zemalja svijeta uz učešće više od 2 miliona učenika osnovnih i srednjih škola.  5000 vršnjaka iz osnovnih i srednjih škola u Bosni i Hercegovini počeli su svoje Dabar Informatičar izazove u novembru mjesecu 2017. Dabar Informatičar izazov ima za cilj promociju Informatike. Ponuđeni zadaci na zanimljiv način objašnjavaju, približavaju pa na kraju i testiraju znanja i vještine učesnika iz informatike. Finale je bila i prilika da se mladi i njihovi mentori sa različitim iskustvima u obrazovnom procesu susretnu i razmjene mišljenja i nauče nešto novo.  Bio je to jedan izuzetno ugodan, ali i koristan dan u organizaciji Fondacije "Talentium".  Generalni sponzor ovogodišnjeg izazova bila je Bit Alijansa.

 

Link za video “Finale Dabar informatičar izazova”:  https://youtu.be/Tt4AO0peAxY

 

 

 

Kalendar

Vremenska prognoza